Μπαγκέτες (4): Ανατομία

Stick AnatomyΗ ανατομία της μπαγκέτας είναι εξίσου σημαντική με το υλικό κατασκευής της.
Το μήκος των μπαγκετών κυμαίνεται από 38,5 ως 42,5 εκατοστά και το βάρος (το οποίο εξαρτάται από το υλικό και τις διαστάσεις) είναι 40-70 γραμμάρια.
Η σχεδίαση, που μας δίνει και την «ανατομία» της μπαγκέτας, ξεκινά με την μεγαλύτερη διάμετρο στο ένα άκρο (butt), στη βάση. Η διάμετρος μένει ίδια  στο στέλεχος (shaft) μέχρι την «πλάτη» (ή τον «ώμο»- shoulder), απ’ όπου και αρχίζει να μειώνεται σταδιακά ως τον λαιμό (neck) ο οποίος είναι και το λεπτότερο σημείο της μπαγκέτας, στη βάση της μύτης (tip).

Η μύτη (tip), είναι το άκρο που έρχεται σε επαφή με τα δέρματα και τα πιατίνια. Μπορεί να είναι ξύλινη-συνέχεια της μπαγκέτας, ή πλαστική. Το σχήμα της μύτης παίζει τον δικό του ρόλο στο ηχητικό αποτέλεσμα. Όσο μικρότερο είναι το σημείο επαφής της μπαγκέτας με το δέρμα, τόσο υψηλότερη είναι η συχνότητα που παράγεται. Το ίδιο συμβαίνει και με την πυκνότητα του υλικού: το σκληρότερο υλικό δίνει πιο υψηλή συχνότητα. Γι αυτό οι νάιλον μύτες δίνουν λαμπερό ήχο στα πιατίνια.

Τα βασικά σχήματα είναι στρογγυλό, οβάλ και τριγωνικό.

Απόσπασμα οθόνης που λήφθηκε 1842013 1216 μμ

Από αυτά προκύπτουν οι παραλλαγές, όπως η σταγόνα, το βαρελάκι, το βελανίδι.

Διαφορετικά υλικά, μεγέθη, σχήματα. Κάθε τι από αυτά επηρεάζει την αίσθηση της μπαγκέτας στα χέρια μας και καθορίζει τον ήχο. Το στυλ της μουσικής, το ηχητικό περιβάλλον και το προσωπικό γούστο μας οδηγεί κάθε φορά στις επιλογές μας. Το σίγουρο είναι πως με μια καλά εξοπλισμένη μπαγκετοθήκη έχουμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε όλη την ηχητική παλέτα των τυμπάνων και των πιατινιών μας.

Σχόλια