Οι απαρχές του drumming: Μια πολύχρωμη μουσική μέσα από ασπρόμαυρες εικόνες

Μια ματιά σε μερικούς από τους λιγότερο έως  ελάχιστα γνωστούς μουσικούς που έζησαν και εργάστηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία άρχισε να διαμορφώνεται το drumset. Οι πρωτεργάτες του set drumming, την εποχή που γεννιόταν η νέα μουσική στο νέο κόσμο.

Συνέχεια ανάγνωσης «Οι απαρχές του drumming: Μια πολύχρωμη μουσική μέσα από ασπρόμαυρες εικόνες»

Buddy Rich Vs Animal

Ο θρυλικός Buddy Rich αντιμετωπίζει τον Animal, τον ταραχοποιό ντράμερ του Muppet Show, στο επεισόδιο 522 (1980).

Η διαδικασία αρχίζει με την προθέρμανση του Buddy στα παρασκήνια όπου συναντά τους χαρακτήρες του γνωστού show, γνωρίζει τον αντίπαλο και…   Συνέχεια ανάγνωσης «Buddy Rich Vs Animal»

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην ιστορία των drums. Τα πρώτα 100 χρόνια: 1865-1965

Ένα ταξίδι στο χρόνο και την εξέλιξη των drums, μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Συνέχεια ανάγνωσης «Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην ιστορία των drums. Τα πρώτα 100 χρόνια: 1865-1965»

Evelyn Glennie

Η Evelyn Glennie είναι κορυφαία σόλο μουσικός κρουστών. Είναι μια από τις πιο εκλεκτικές και καινοτόμες παρουσίες στη σκηνή των κρουστών σήμερα, μια μουσικός που επαναπροσδιορίζει συνεχώς τις προσδοκίες από τα όργανα και δημιουργεί παραστάσεις που σχεδόν αποτελούν ένα νέο είδος live performance.

Μεγάλωσε σε μια αγροτική οικογένεια στη βόρεια Σκωτία και καθώς η ακοή της μειωνόταν σταδιακά από τα 8 της χρόνια, στράφηκε στα κρουστά επειδή μπορούσε να «νιώσει τον ήχο». Έχασε όλη την ακοή της όταν ήταν 12 ετών, είναι δηλαδή κωφή. Η κώφωση γι αυτήν έγινε εργαλείο για να πλησιάσει τη μουσική με μοναδικό τρόπο.

Θα την δείτε συχνά να ανεβαίνει στη σκηνή ξυπόλητη, για να «ακούει» τη μουσική μέσα από τις δονήσεις στο πάτωμα.

Συνέχεια ανάγνωσης «Evelyn Glennie»

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην ιστορία των drums. B’: 1920-1965

Συνέχεια του ταξιδιού στο χρόνο και την εξέλιξη των drums, μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Μέρος δεύτερο, από το 1920 ώς το 1965.

Συνέχεια ανάγνωσης «Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην ιστορία των drums. B’: 1920-1965»

Cora Coleman

Γεννημένη στο Χιούστον του Τέξας, η Cora Coleman άρχισε να παίζει τύμπανα από το γυμνάσιο. Μετά την αποφοίτησή της, σύντομα βρέθηκε να παίζει με το Washington Ballet, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ουάσινγκτον, την Πανεπιστημιακή Ορχήστρα της Αμερικής, την Μπάντα του Πανεπιστημίου Χάουαρντ, την Concert Band & Percussion and Jazz Ensemble όπως και με τους Marvin Stamm, Yusef Lateef, Greg Osby, Donald Byrd, Grady Tate, και Larry Ridley.

Συνέχεια ανάγνωσης «Cora Coleman»

Vinnie Colaiuta

Ο Vincent -«Vinnie»- Colaiuta, είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους ντράμερ. Γεννήθηκε το 1956 στην Pennsylvania και έχει βάση του το Los Angeles. Από το 1978 υπήρξε ο κύριος ντράμερ του Frank Zappa και έπαιξε στα πιο πετυχημένα άλμπουμ

Συνέχεια ανάγνωσης «Vinnie Colaiuta»

Whiplash: Χωρίς μέτρο (πράγματι)

Μια ταινία που παρακολουθείς με κομμένη την ανάσα. Μια ταινία με τα ντραμς σε πρώτο πλάνο και με τη βία της εξουσίας να σκιάζει τη μουσική από την αρχή ως το τέλος.

Συνέχεια ανάγνωσης «Whiplash: Χωρίς μέτρο (πράγματι)»

Η ιστορία των drums: 1865-1965, ένας αιώνας εξέλιξης.

100 χρόνια drums μέσα από εικόνες. Μια συλλογή του Daniel Glass για την Vic Firth, με ενδιαφέροντα στιγμιότυπα από την εξέλιξη του σετ.

Συνέχεια ανάγνωσης «Η ιστορία των drums: 1865-1965, ένας αιώνας εξέλιξης.»

Κατασκευή τουμπελεκιών

Δείτε πώς κατασκευάζεται ένα τουμπελέκι σ’ αυτό το μικρής διάρκειας βίντεο. Τα απλά τουμπελέκια αλουμινίου και τα περίτεχνα  χάλκινα όργανα με τα χειροποίητα σχέδια,

Συνέχεια ανάγνωσης «Κατασκευή τουμπελεκιών»

Ποιος άφησε έξω τα τύμπανα;

playmobeatΓια το καλωσόρισμα του 2015, για καλό «ποδαρικό», ένα φρέσκο σχήμα: οι πολύ καλοί Playmobeat Drumtrio, (Andi Bühler, Chris Heiny και David Pätsch) από την Γερμανία, για τους οποίους Συνέχεια ανάγνωσης «Ποιος άφησε έξω τα τύμπανα;»

Trilok Gurtu

Ένας βιρτουόζος κρουστός παγκόσμιας κλάσης, ο Trilok Gurtu έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής. Η μεγάλη διεθνής καριέρα του ξεκίνησε trilok-nath-gurtuμε τον John McLaughlin, στου οποίου το τρίο ο Trilok άκμασε σαν σολίστας για 4 χρόνια και συνέχισε αυτή την πορεία με άλλους μεγάλους της τζαζ – Joe Zawinul, Jan Garbarek, Don Cherry, Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland. Όλοι έλκονταν από τη μοναδική ρυθμική αίσθηση του Gurtu, βαθιά ριζωμένη στην ινδική παράδοση. Συνέχεια ανάγνωσης «Trilok Gurtu»

Πιατίνια: Εισαγωγή

Τα πιατίνια είναι ξεχωριστά και αυτόνομα μουσικά όργανα, όπως και κάθε κομμάτι του drumset. Κάθε ένα από αυτά, μπορεί να συνεισφέρει με μια ποικιλία ήχων σε κάθε μουσικό στυλ.

Κάθε πιατίνι έχει μοναδικά ηχητικά χαρακτηριστικά. Παρ’ ότι οι σύγχρονες τεχνικές κατασκευής εγγυώνται πιο σταθερά μοντέλα με ποιότητα μακράς διάρκειας, μπορεί κανείς να βρει ελάχιστες ηχητικές διαφορές ακόμη και ανάμεσα σε δυο πανομοιότυπα μοντέλα της ίδιας εταιρείας.    Συνέχεια ανάγνωσης «Πιατίνια: Εισαγωγή»

Mόνο Hi Hat…

Το Hi Hat μόνο του, με κατάλληλες τεχνικές, αποκαλύπτει μια μεγάλη ηχητική παλέτα με την οποία εκφράζονται μεγάλοι παίκτες από την εποχή του Max Roach ως σήμερα.ssmithHH

Ο Steve Smith δίνει ένα master class Hi Hat με απίστευτες τεχνικές και καταπληκτικό ήχο. Σημειώστε την αναφορά του στο στυλ των Max Roach και Papa Jo Jones. Θα επανέλθουμε σ’ αυτό το θέμα…  Εν τω μεταξύ δείτε το βίντεο
Συνέχεια ανάγνωσης «Mόνο Hi Hat…»

Bill Stewart

Ο Bill Stewart έγινε αρχικά γνωστός ως η ρυθμική δύναμη στην εξαίρετη μπάντα του κιθαρίστα John Scofield, την δεκαετία του ’90. billstewartjanscheffner
Γεννήθηκε το 1966 στην Iowa των ΗΠΑ και μεγάλωσε ακούγοντας τους jazz δίσκους των γονιών του (ο πατέρας του ήταν τρομπονίστας). Από τα μαθητικά του χρόνια έπαιζε τύμπανα στη σχολική μπάντα και αργότερα στο κολλέγιο έκανε τις πρώτες του ηχογραφήσεις. Σιγά σιγά άρχισε να χτίζεται η φήμη του Συνέχεια ανάγνωσης «Bill Stewart»

Πότε είπαμε πως καθάρισες το σετ σου;

Είναι εκεί όποτε τα θελήσουμε. Συχνά τα μεταχειριζόμαστε σκληρά… Ας τους δώσPH-Ash-Hoops-047-840x600ουμε λίγη φροντίδα, για να είναι πάντα σε καλή κατάσταση. Ναι, τα τύμπανά μας χρειάζονται περιποίηση και καθαριότητα για να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους! Συνέχεια ανάγνωσης «Πότε είπαμε πως καθάρισες το σετ σου;»

Nana Vasconcelos

Ο Βραζιλιάνος περκασιονίστας και βοκαλίστας Naná Vasconcelos είναι μια σύγχρονη μεγάλη μουσική μορφή.
Από την ηλικία των 12 άρχισε να μαθαίνει τα βραζιλιάνικα κρουστά. Το ανήσυχο και περίεργο αυτί του φρόντιζε να ακούει τα πάντα, από Villa Lobos έως Jimi Hendrix, και το βραζιλιάνικο ιδίωμα Συνέχεια ανάγνωσης «Nana Vasconcelos»

Το Κούρδισμα των Drums

article-newΕίναι γνωστό πως αν ρωτήσετε δέκα ντράμερς για το κούρδισμα, θα πάρετε δέκα διαφορετικές απαντήσεις. Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αντικειμενικά σωστό ή λάθος: κάθε απάντηση οδηγεί απλά σε λίγο διαφορετικό αποτέλεσμα.
Οι παράγοντες που επιδρούν στον ήχο

Συνέχεια ανάγνωσης «Το Κούρδισμα των Drums»