Η ιστορία των drums: 1865-1965, ένας αιώνας εξέλιξης.

100 χρόνια drums μέσα από εικόνες. Μια συλλογή του Daniel Glass για την Vic Firth, με ενδιαφέροντα στιγμιότυπα από την εξέλιξη του σετ.

VicFirth_HistoryofDrums

1865

VicFirth_HistoryofDrums (2)

Μέχρι τότε, κάθε ορχήστρα χρειαζόταν έναν μουσικό για κάθε κρουστό όργανο. Αυτό σήμαινε ότι οι ορχήστρες απασχολούσαν τρεις ή και περισσότερους κρουστούς ανάλογα με το ρεπερτόριο, όπως βλέπουμε στην πρώτη φωτογραφία (πρώτος αριστερά πιατίνια, δεύτερος ταμπούρο και τρίτος γκρανκάσα).

Με το τέλος του εμφυλίου στις ΗΠΑ, οι τυμπανιστές άρχισαν να πειραματίζονται για το πώς ένας μόνο παίκτης θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά όλων των κρουστών που ήταν απαραίτητοι σε μια μπάντα. Αυτό θα μείωνε το κόστος και θα έκανε τον τυμπανιστή περιζήτητο.
Έτσι από το 1876 το λεγόμενο «double drumming», δηλαδή η πρακτική ενός παίκτη να παίζει δύο όργανα ταυτόχρονα (στην αρχή ταμπούρο και κάσα) έγινε δημοφιλές σε θεατρικές ορχήστρες και χορευτικές μπάντες.
Ήταν η αρχή για τη δημιουργία του drumset.

\1890

VicFirth_HistoryofDrums (3)

Εμφανίζονται οι πρώτες φωτογραφίες που δείχνουν τυμπανιστές με ένα πετάλι προσαρμοσμένο στο σετ τους. Η εφεύρεση αυτή έδωσε την ευκαιρία στους παίκτες να απελευθερώσουν και τα δυο τους χέρια, αφού μπορούσαν να παίζουν την γκρανκάσα με το πόδι.

Παράλληλα, οι μετανάστες που κατακλύζουν τις ΗΠΑ, φέρνουν μαζί τις εθνικές τους μουσικές και τα μουσικά τους όργανα. Πολλά από αυτά αρχίζουν να προσαρμόζονται στο drum set (κινέζικα και τουρκικά πιατίνια, τομ τομ κ.ά.)

1900

VicFirth_HistoryofDrums (4)

Αρχίζουν οι ηχογραφήσεις με drummer. Αστέρια του ragtime, όπως ο  James Lent και ο Buddie Gilmore συμμετέχουν σε μερικές από τις πρώτες.

Το 1909 τα αδέλφια William και Theobald Ludwig (της ομώνυμης εταιρείας) καταθέτουν την πατέντα και παίρνουν την ευρεσιτεχνία για τον σχεδιασμό του πεταλιού της γκρανκάσας. Αυτός ο ίδιος σχεδιασμός χρησιμοποιείται ως σήμερα.

.

1913

Εμφανίζεται στην αγορά μια πατέντα για… μυγοσκοτώστρες με σύρματα και αναδιπλούμενες λαβές.

Οι τυμπανιστές έψαχναν για καιρό έναν τρόπο να μειώσουν την ένταση του ήχου του σετ, μια που εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ενισχυτές για τα υπόλοιπα όργανα της μπάντας και ο ήχος των drums συχνά τα κάλυπτε.

Οι νέες συρμάτινες μυγοσκοτώστρες έδωσαν την ιδέα να αντικαταστήσουν τις ξύλινες μπαγκέτες και άρχισε η χρήση αυτού του πρωότυπου υποκατάστατου που αργότερα πήρε την ονομασία «σκουπάκια» (brushes).

1917

VicFirth_HistoryofDrums (6)

Η θρυλική ODJB, η Original Dixieland Jazz Band, πραγματοποιεί τις πρώτες επίσημες «jazz» ηχογραφήσεις. Μέχρι τότε, ο όρος «jazz» δεν είχε καθιερωθεί.

Drummers από τη Νέα Ορλεάνη όπως ο Baby Dodds μετακινούνται βορειότερα, όπου το στυλ τους επηρεάζει πολύ τις μουσικές που παίζονται.

.

1919

VicFirth_HistoryofDrums (7)

Θεσπίζεται η ποτοαπαγόρευση που θα οδηγήσει στη θορυβώδη δεκαετία του ’20.

Σταδιακά το Σικάγο γίνεται το κέντρο της εξέλιξης της jazz.

.

.

.

1927

VicFirth_HistoryofDrums (8)

Εμφανίζονται οι πρώτες «ομιλούσες» ταινίες, δηλαδή ταινίες με ήχο.

Μέχρι τότε στις προβολές των ¨βωβών¨ ταινιών, απασχολούνταν πολλοί μουσικοί και ειδικά κρουστοί, οι οποίοι έπαιζαν ταυτόχρονα με την προβολή της ταινίας παράγοντας τους ήχους που απαιτούσε κάθε σκηνή.Το άνοιγμα η κλείσιμο μιας πόρτας, ενα βάζο που σπάει, οι ήχοι μιας καταιγίδας και αμέτρητα άλλα ηχητικά εφέ.

Στις φωτογραφίες δεξιά βλέπουμε έναν trap drummer με τον απαραίτητο εξοπλισμό και φυλλάδια με όργανα ηχητικών εφέ (πυροβολισμοί, τραίνα, φωνές ζώων κλπ.). Αξίζει να διαβάσετε τις λεπτομέρειες στην περιγραφή τους.
Μέσα σε δύο χρόνια, με την εξέλιξη του κινηματογράφου σε ομιλούντα, χιλιάδες μουσικοί κρουστών έχασαν την δουλειά τους.

1929

VicFirth_HistoryofDrums (9)

Το χρηματιστήριο καταρρέει και ακολουθεί η περίοδος της μεγάλης κατάθλιψης.

Αρχιζουν να εμφανίζονται οι πρώτες ηχογραφήσεις με Hi Hat, σηματοδοτώντας την απαρχή της εποχής του Swing.

.

.

.

1935

VicFirth_HistoryofDrums (10)

Ο Gene Krupa κυριολεκτικά εκρήγνυται στη σκηνή, με την ορχήστρα του Benny Goodman.

Το swing γίνεται το κυρίαρχο και δημοφιλέστερο στυλ στη Αμερική.

.

.

.

1941

VicFirth_HistoryofDrums (11)

Ενώ οι ΗΠΑ μπαίνουν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι πρωτοπόροι της bebop ανάμεσα στους οποίους και ο ντράμερ Max Roach, τελειοποιούν αυτό το στυλ μουσικής παίζοντας σε jam sessions στο Minton’s Playhouse του Χάρλεμ.

.

.

.

1949

VicFirth_HistoryofDrums (12)

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’40, ο βετεράνος του σουίνγκ Louis Jordan εισάγει ένα νέο στυλ για μικρή μπάντα, βασισμένο σε βαρείς shuffle ρυθμούς. Ως το τέλος της δεκαετίας, αυτό το νέο στυλ που βαπτίστηκε «rhythm and blues», είναι το πρώτο που έχει ένα βαρύ backbeat στο ταμπούρο σε όλη τη διάρκεια ενός τραγουδιού. Τονίζει δηλαδή όλα τα ασθενή μέρη.

.

.

1952

Ο Louie Bellson, μέλος της ορχήστρας του Duke Ellington, συνθέτει και ερμηνεύει το κομμάτι «Skin Deep» – την πρώτη σημαντική ηχογράφηση με δύο κάσες.

Η έκρηξη της δημοτικότητας του στυλ lounge του Las Vegas εμπνέει πολλούς κατασκευαστές να εισάγουν στην αγορά to λεγόμενο «coctail kit».

.

1955

Το «Rock Around the Clock» γίνεται το πρώτο ροκ τραγούδι σε soundtrack ταινίας (The Blackboard Jungle). Εκείνη την περίοδο παιδιά έμεναν στις αίθουσες προβολής όλη μέρα για να μπορούν να χορεύουν στους τίτλους αρχής της ταινίας, όπου παιζόταν το τραγούδι.
Την ίδια χρονιά o Bo Diddley στο πρώτο του hit εισάγει έναν παραδοσιακό αφρικανικό ρυθμό που θα έπαιρνε το όνομά του «The Bo Diddley Beat».

.

1956

Το κλασικό rockabily του Carl Perkins «Blue Swede Shoes» με ντράμερ τον W.S. Holland, γίνεται νούμερο ένα hit στα charts της pop, country και R&B.

Με ρίζες και στα τρία αυτά είδη, το rock’n’roll μπορεί τώρα δικαιωματικά να αναγνωρίζεται ως ένα ξεχωριστό μουσικό είδος.

.

.

.

1963

Ο Vic Firth αρχίζει την εμπορική κατασκευή των μπαγκετών του.
Εφευρίσκει την διαδικασία του να ταιριάζουν δύο μπαγκέτες σε μουσικό τόνο και σε βάρος, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο κατασκευής μπαγκετών.

.

.

.

1965

Ο Ringo Starr των Beatles είναι από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν ίδια λαβή για τις μπαγκέτες και στα δύο χέρια. Μέχρι τότε η πλειοψηφία έπαιζε με την παραδοσιακή πλάγια λαβή στο αριστερό χέρι, μια λαβή που προερχόταν από τις στρατιωτικές μπάντες και την όρθια θέση των παιχτών, με το ταμπούρο κρεμασμένο λοξά μπροστά τους.
Μετά και την τηλεοπτική μετάδοση μια παράστασης των Beatles στο Shea Stadium, η «ταιριαστή» λαβή του Ringo υιοθετήθηκε γρήγορα από ντράμερς σε όλον τον κόσμο.

Έναν χρόνο νωρίτερα ο Buddy Rich στήνει την μεγάλη μπάντα που θα διευθύνει για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Drumset Pro Care
drumsetcare

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η ιστορία των drums: 1865-1965, ένας αιώνας εξέλιξης.

Σχόλια