Πότε είπαμε πως καθάρισες το σετ σου;

Είναι εκεί όποτε τα θελήσουμε. Συχνά τα μεταχειριζόμαστε σκληρά… Ας τους δώσPH-Ash-Hoops-047-840x600ουμε λίγη φροντίδα, για να είναι πάντα σε καλή κατάσταση. Ναι, τα τύμπανά μας χρειάζονται περιποίηση και καθαριότητα για να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους! Ένα απλό ξεσκόνισμα είναι αυτονόητο (ή μήπως όχι;) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα  για να μη συσσωρεύεται σκόνη στα δέρματα και ανάμεσα στα στεφάνια και τις βίδες. Πέρα από αυτό, μια φορά στο εξάμηνο (ή τον χρόνο, ανάλογα με την χρήση), επιβάλλεται να διαθέσουμε μια ωρίτσα για τη φροντίδα των τυμπάνων μας. Ας δούμε πώς:

bearing-edges1-630-80drum_repairs_1Αφού ξεσκονίσουμε προσεκτικά όλο το σετ, χαλαρώνουμε τις βίδες από τα στεφάνια, δουλεύοντας ένα ένα τύμπανο. Αφαιρούμε το στεφάνι και το δέρμα. Θα εκπλαγείτε από την βρωμιά που συγκεντρώνεται στο σημείο που ακουμπά το στεφάνι στο δέρμα. Καθαρίστε το πολύ καλά με ένα καθαρό και στεγνό πανί, προσέχοντας να μην πέσουν οι σκόνες μέσα στο τύμπανο. Στη συνέχεια σκουπίστε το χείλος του ανοιχτού πια τυμπάνου και το εσωτερικό του. Αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το κάνετε σωστά, περάστε το χείλος του τυμπάνου με λίγη παραφίνη ή βαζελίνη, ώστε να μειωθούν οι τριβές με το δέρμα.

Το στεφάνι χρειάζεται ένα καλό σκούπισμα με tension-rods1-630-80μαλακό πανί. Αν παρατηρήσετε γρατσουνιές, δοκιμάστε να τις τρίψετε με λίγο… αλουμινόχαρτο, τσαλακωμένο σε μικρό μπαλάκι. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Το αλουμινόχαρτο αποκαθιστά τις μικρές φθορές, χωρίς να φθείρει το επιχρωμιωμένο μέταλλο. hoops1-630-80Χρησιμοποιήστε το και στις βάσεις και τους γερανούς.

Οι βίδες μαζεύουν σκόνη και βρωμιές στο σπείρωμα. Σκουπίστε τις πρώτα με στεγνό πανί και αν χρειάζεται, καθαρίστε το σπείρωμα τρίβοντάς το ελαφρά με βρεγμένο, λεπτό συρματάκι κουζίνας.

Πάμε τώρα στην επιφάνεια του δέρματος, που συχνά μαυρίζει ή θολώνει από τα σημάδια που αφήνουν οι μπαγκέτες. Τα πλαστικά – διαφανή δέρματα καθαρίζουν με ένα απλό καθαριστικό τζαμιών χωρίς αμμωνία, ή μέ ένα αραιό διάλυμα σαπουνιού. Τα δέρματα με επιστρώσεις τα καθαρίζουμε με μαλακό πανί νοτισμένο με σκέτο νερό. Προσοχή: δεν βρέχουμε απ’ ευθείας τα δέρματα και δεν τρίβουμε δυνατά, γιατί θα χαλάσουμε την επίστρωση.

cymabstonesmallΤα πιατίνια είναι για πολλούς μια πονεμένη ιστορία. Κι αυτό γιατί ο μπρούντζος είναι ένα κράμα μετάλλων που οξειδώνεται γρήγορα. Οι περισσότεροι συγχέουν το γυάλισμα με το καθάρισμα – δεν είναι το ίδιο. Μπορείτε να καθαρίσετε τα πιατίνια με ένα από τα ειδικά καθαριστικά των κατασκευαστών, οπωσδήποτε πριν το γυάλισμα. Κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά γυαλιστικά πιατινιών, που κάνουν την ίδια δουλειά με τα αντίστοιχα οικιακά γυαλιστικά. Γιατί όμως να χρησιμοποιήσει κανείς σκληρά χημικά και μάλιστα για ένα όχι μόνιμο αποτέλεσμα; Η πατίνα του χρόνου πάνω στα πιατίνια δεν είναι κακός σύντροφος του ήχου – κάποιοι μάλιστα, ισχυρίζονται  το αντίθετο.

shells1-630-80Τέλος, αν θέλετε κι ένα έξτρα γυάλισμα, μπορείτε να περάσετε όλα τα ξύλινα και επιχρωμιωμένα μέρη του σετ (όχι τα δέρματα και τα πιατίνια) με ένα διάλυμα λευκού ξυδιού σε νερό, σε αναλογία 1 μέρος λευκό ξύδι προς 3 μέρη νερό, με ένα καθαρό μαλακό πανί νοτισμένο με το διάλυμα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε γυαλιστικό επίπλων με κερί (δεν θα το συνιστούσα αν δεν είστε έμπειροι).

Αυτό ήταν! Τα τύμπανά σας είναι τώρα αναζωογονημένα και έτοιμα να παίξετε σ’ αυτά τις καλύτερες μουσικές.

(Μετά από ένα καλό καθάρισμα, ακολουθεί ένα προσεκτικό κούρδισμα: δείτε συμβουλές εδώ).

drumset pro care

Advertisement

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s