Μπαγκέτες (2): τα ξύλα

Rough Wood TextureΤο ξύλο είναι το πιο παλιό και το πιο κλασικό υλικό για την κατασκευή της μπαγκέτας. Οι φυσικές του ιδιότητες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο παίξιμο των τυμπάνων. Το είδος του ξύλου επηρεάζει τον ήχο, την ισορροπία και τον χρόνο ζωής, την αντοχή της μπαγκέτας. Τα πιο συνηθισμένα ξύλα  στην κατασκευή μπαγκετών είναι το hickory (αγριοκαρυδιά), το oak (δρυς, βελανιδιά), το maple (σφενδάμι) και το hornbeam (καρπίνους). Στην ερώτηση ποιο είναι το καλύτερο ξύλο, δεν υπάρχει απάντηση. Το προσωπικό γούστο, το στυλ της μουσικής που παίζουμε και τα όργανα, μας οδηγούν στην επιλογή των μπαγκετών μας.

Διαλέγοντας ένα ζευγάρι ξύλινες μπαγκέτες ζυγίστε τις στα χέρια, παίξτε πάνω σε μια επιφάνεια. Τα νερά του ξύλου πρέπει να είναι ίσια από την κορυφή της μπαγκέτας ως τη βάση. Να τις αισθάνεστε ίδιες, το βάρος και η ισορροπία να είναι το ίδιο και στις δύο, να τις ακούτε ίδιες. Κυλίστε κάθε μπαγκέτα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια για να δείτε αν είναι εντελώς ίσια (αν έχει σκεβρώσει, θα «ρολάρει» με μικρά ζιγκ-ζαγκ).
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα, με τις σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής και τους ελέγχους, όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές παρέχουν σχεδόν τέλεια ταιριασμένα ζευγάρια μπαγκετών.

Οι ξύλινες μπαγκέτες συνήθως έχουν επίστρωση με βερνίκι. Σκοπός του βερνικιού είναι να προστατεύει το ξύλο και να κρατά σταθερό το επίπεδο υγρασίας-ξηρότητας. Η υπερβολική υγρασία παραμορφώνει, «σκεβρώνει» το ξύλο, ενώ η υπερβολική ξηρότητα το κάνει εύθραυστο. Κάποια μοντέλα έχουν και χρωματιστές επιστρώσεις.
Το βερνίκι και το χρώμα κάνουν την μπαγκέτα να γλιστράει από το χέρι, ειδικά αν τα χέρια ιδρώνουν εύκολα. Γι αυτό κάποιες εταιρείες παρέχουν μπαγκέτες με επίστρωση καουτσούκ στη λαβή. Μια καλή λύση είναι η χρήση αντιολισθητικής ταινίας (tape).

Ας δούμε τώρα τα ξύλα αναλυτικά.


Hickory – Αγριοκαρυδιά 100 hickory wood slices 2" for crafts, candles, decoration, blanks, rustic weddings
Ένα σκληρό ξύλο αμερικανικής προέλευσης, με πυκνότητα λίγο μικρότερη από την δρυ. Το hickory θεωρείται ξύλο-αμορτισέρ γιατί απορροφά τους κραδασμούς. Αυτό κάνει το παίξιμο πιο ξεκούραστο και δεν επιβαρύνει τα δάχτυλα και τους καρπούς. Έχει επίσης πολύ καλή αναλογία βάρους – αντοχής.


Oak – Δρυς (βελανιδιά)
Το oak, το ξύλο της δρυός δηλαδή της βελανιδιάς, είναι βαρύτερο και σκληρότερο από το hickory, γεγονός που του δίνει μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής. Μια δρύινη μπαγκέτα παίζεται σχετικά δυσκολότερα, μια που συγκεντρώνει περισσότερο βάρος σε λεπτότερο σώμα. Μια hickory και μια oak ίδιου βάρους, διαφέρουν στο πάχος – η oak είναι αρκετά λεπτότερη. Στα θετικά του ξύλου oak είναι η αντοχή του στην φθορά από δυνατό παίξιμο στα πιατίνια και το ότι δεν σπάει εύκολα στα rimshots.


Maple – Σφένδαμος
Αντίθετα με την δρυ, ο σφένδαμος (maple) είναι ελαφρύτερος από το hickory. Έτσι μπορούμε να έχουμε στο ίδιο βάρος μια παχύτερη μπαγκέτα. Μια σχετικά παχιά αλλά αρκετά ελαφριά μπαγκέτα, δίνει ελαφρύ, γρήγορο παίξιμο χωρίς δύναμη, δηλαδή προσφέρεται κυρίως για εξάσκηση και για χαμηλές εντάσεις. Εξ αιτίας της πυκνότητάς του το maple δεν είναι τόσο ανθεκτικό όσο το hickory και το oak.


Hornbeam – Καρπίνους
Ένα ευρωπαϊκό, σκληρό ξύλο, με καλή πυκνότητα και αντοχή. Είναι λιγότερο ανθεκτικό και φθηνότερο από το hickory.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα video με την

κατασκευή ξύλινων μπαγκετών

Advertisement

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s