Rudiments: Η βάση της Τεχνικής


Τα Rudiments, βασικά εργαλεία τεχνικής για κάθε ντράμερ, είναι τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα (standards) για τις εκτελεστικές τεχνικές στα κρουστά. Στη μουσική ορολογία των κρουστών, τα rudiments είναι τεχνικά μοτίβα που αποτελούν τη βάση της τεχνικής της μπαγκέτας και των δεξιοτήτων  που απαιτούνται για την εκμάθηση του drumming.
Η ιστορία των Rudiments, συνδέεται με την ιστορία των τυμπάνων και κυρίως του ταμπούρου.
Οι ρίζες τους βρίσκονται στους τυμπανιστές των Ελβετών μισθοφόρων στρατιωτών, οι οποίοι άρχισαν να χρησιμοποιούν πρότυπα μοτίβων για να συντονίζονται σε δύσκολους σχηματισμούς του στρατού και να μεταβιβάζουν εντολές. Οι Ελβετοί ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν την χρήση των τυμπάνων για τη μετάδοση μηνυμάτων στο στράτευμα. Μέχρι τις αρχές του 15ου αιώνα, πολλές ελβετικές ελίτ δυνάμεις μάχης χρησιμοποιήθηκαν σε όλη τη Δυτική Ευρώπη ως μισθοφόροι. Ο συντονισμός πολλών τυμπανιστών έτσι ώστε να παίζουν ταυτόχρονα με ακρίβεια, απαιτούσε τη γνώση των πρότυπων μοτίβων.  Στη μάχη της Sempach το 1386 βρίσκουμε την πρώτη καταγεγραμμένη χρήση των τυμπάνων για μετάδοση σημάτων, ενώ το πρώτο γραπτό rudiment το συναντάμε το 1612 στο Basel (Βασιλεία) της Ελβετίας. Tα ελβετικά τυμπανιστικά μοτίβα γρήγορα υιοθετήθηκαν και από άλλες χώρες, αρχικά από τη Γαλλία και στη συνέχεια την Αγγλία και τη Σκωτία. Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης πέρασαν για πρώτη φορά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λίγο αργότερα, άρχισαν να εκδίδονται τα πρώτα βιβλία με Rudiments.
Το National Association of Rudimental Drummers κατέγραψε επίσημα τα πρώτα 26 Rudiments το 1933, τα οποία αργότερα (1985) επεξεργάστηκε το Percussive Arts Society προσθέτοντας άλλα 14.
Τα 40 αναγνωρισμένα Rudiments χωρίζονται σε 4 επί μέρους κατηγορίες:
I – Roll Rudiments (15 rudiments)
II – Diddle Rudiments (4 rudiments)
III – Flam Rudiments (11 rudiments)
IV – Drag Rudiments (10 rudiments)
Εκτός από τα standard rudiments υπάρχει και ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός παραλλαγών και συνδυασμών που χρησιμοποιούνται στα Drum Corps και Drum Lines.

Ας δούμε κάθε Rudiment χωριστά. (Κάθε εβδομάδα θα προσθέτω μερικά εδώ)

SINGLE STROKE ROLL  Single Stroke Roll

DOUBLE STROKE ROLL  Double Stroke Open Roll

PARADIDDLE  Single Paradiddle

FLAM  Flam

DRAG  Drag Rudiment

RUFF 

FIVE STROKE ROLL  Five Stroke Roll

SEVEN STROKE ROLL

NINE STROKE ROLL

FLAM TAP  Flam Tap

FLAMACUE  Flamacue

DOUBLE PARADIDDLE  Double Paradiddle

PARADIDDLE DIDDLE 

 

Σχόλια